ČIŠĆENJE JEZIKA – Jihwa Prakshalana

Po Ayurvedi, jezik nije samo organ za ukus i govor. Smatra se mikrokosmosom celog tela. Drugim rečima, stanje vašeg jezika – oblik, boja i tekstura – ukazuje na stanje vašeg ukupnog zdravlja. Ujednačena ružičasta boja, ukazuje na zdrav jezik. Različiti delovi jezika povezani su s različitim delovima tela. Na primer, prednja otprilike jedna trećina jezika povezana je s plućima i srčanim organima, a tuga se može dijagnostifikovati prema svetlosnoj krivulji u ovom delu jezika. Sitne izbočine koje jeziku daju određenu grubu teksturu nazivaju se papile. One su povezani sa kritičnim nervima u mozgu. Centralni deo je povezan s pankreasom, jetrom, slezinom i želucem, dok se zadnji deo jezika odnosi na creva. Brz način da saznate da li se u telu nakupljaju toksini u obliku ame je da pogledate ovaj deo jezika; beli jezik ukazuje na naslage ame. Ayurveda ističe vezu između jezika i zdravlja creva. Stepen i priroda toksičnosti, neravnoteža doše i jačina vaše probave mogu se lako dijagnostikovati analizom njegovih karakteristika. Smatra se da svaka promena boje na jeziku ukazuje na bolest ili neravnotežu u određenim delovima tela. Bela boja jezika odražava kapha neravnotežu, uzrokovanu stvaranjem sluzi. Crvena ili žuto-zelena promena boje je posledica pitta neravnoteže. Vata neravnoteža se ogleda u crnim ili smeđim bojama na jeziku. Bledo obojeni jezik pokazuje nedostatak raktadhatua. Ako vam je jezik previše suv, možda će vam trebati više hidratacije. Jezik sadrži i korisne i štetne bakterije. Baš kao što je plak nakupljen i otpad u zubima, bakterije i čestice hrane imaju tendenciju da se akumuliraju između papila. Ako se ove čestice ne uklone na vreme, prekrivaju se sluznom oblogom koja može dovesti do trajnog lošeg zadaha. Dakle, čišćenje jezika je vitalni deo oralne higijene.

Struganje jezika

Danas je stomatolozi široko preporučuju za održavanje oralne higijene, a ovu tehniku ​​su ajurvedski lekari prepisivali godinama. Charaka Samhita, jedan od najopsežnijih tekstova o Ayurvedi, spominje da struganje jezika uklanja amuili toksine, loš zadah i neukus u usnoj šupljini.

Šta je struganje jezika?

Takođe poznat kao Jiwah Prakshalan u Ayurvedi, ovo je praksa nežnog hvatanja jezika uz pomoć alata u obliku slova U ili strugača za uklanjanje ostataka i loših bakterija i čišćenje površine jezika. Toksini koji se akumuliraju zbog slabog metabolizma ili probavnog agnija takođe se pojavljuju na površini jezika. Ako se ne izbrišu, apsorbuju se nazad u sistem i mogudovesti do bolesti i slabljenja imuniteta.

Prednosti struganja jezika:

 • Bolje čulo ukusa. Struganje uklanja mrtve stanice i druge neželjene stvari i stvara prostor za prirodno funkcionisanje ukusnih pupoljaka. Različiti ukusi se mogu doživeti bolje i na prepoznatljiviji način.
 • Prirodna boja jezika. Pomaže da se pojavi prirodna boja jezika tako što uklanja diskoloraciju i ostatke, vraćajući jezik u njegovo nežno ružičasto i čisto stanje.
 • Uklanja loš zadah. Noću dok spavamo, bakterije se skupljaju u ustima jer je proizvodnja pljuvačke smanjena. Struganje jezika uklanja ove bakterije, koje su odgovorne za stvaranje lošeg zadaha i karijesa.
 • Immunity Booster. Postepeno nakupljanje toksina, ili ame, slabi imunološki sistem terajući ga da radi protiv stranih tela ili loših bakterija. Jezik je prva linija odbrane u telu. Struganje pomaže zdravom funkcionisanju ovog imunološkog sistema.
 • Bolje varenje. Varenje hrane počinje u ustima. Enzimi prisutni u pljuvački razgrađuju hranu radi lakšeg varenja u crevima. Kada su pupoljci ukusa blokirani zbog nakupljene sluzi na jeziku, funkcija slanja poruka njihovih receptora koji se prenose do mozga kako bi aktivirali relevantne enzime potrebne za varenje hrane je poremećena.
 • Aktiviraorgane. Pošto je jezik povezan sa različitim organima u telu, struganje njime nežno aktivira i srodne organe.

Kako strugati jezik?

 1. Izvucite jezik što dalje iz usta.
 2. Postavite strugalicu što dalje možete
 3. Učinite dovoljno sile da strugalica nežno pritisne jezik i polako je vucite.
 4. Ispljunite svu pljuvačku i ostatke koji su se nakupili na vašem jeziku i isperite
 5. Ponovite 7-14 puta
 6. Isperite usta toplom vodom ili vodoms obne temperature. Za dodatne pogodnosti možete dodati kamenu so i kurkumu.
 7. Očistite i temeljno isperite strugalicu toplom vodom.

Od davnina su se strugači napravljeni od srebra, bakra i zlata koristili zbog svojih antibakterijskih svojstava. Utvrđeno je da je bakar prvi metalni antimikrobniagens. Istraživanja su pokazala da se bakterije smanjuju za 80% na površini struganjem bakra. Takođe pomaže u obezbeđivanju enzima potrebnih za razvoj zdravih bakterija u ustima i održava alkalnost jezika. Bakarno posuđe se naširoko koristilo za skladištenje vode u drevnim vremenima. Značaj je sada dokazan i naučno. Utvrđeno je i da joni bakra otapaju limfnu kongestiju, promovišuć i glatkiji protok limfne tečnosti u limfnom sistemu, koji je odgovoran za imunološki sistem tela. Iz svih ovih razloga, i zato što je bakar najautentičniji za ajurvedsku tradiciju, on je naš preporučeni materijal.

Sertifikati

Organic India
Divine Copper
Soulgenie
Moya Ayurveda
Društvene mreže

U cenu je uračunat PDV.

2024 © moyaayurveda.com Sva prava zadržana

X
Add to cart